Dezintegrace chlorelly – klíčový proces pro její využitelnost
Pro kvalitu chlorelly jako produktu, který se k nám dostává, je podstatná a rozhodující fáze zpracování řasy do stravitelné formy. Tedy správná a účinná technologie, která zajistí co možná největší možnou míru stravitelnosti při zachování celého bohatství užitečných látek, které chlorella obsahuje. To byl také největší oříšek, který museli vědci a technici zabývající se řasou vyřešit, aby byla vůbec vhodná ke konzumaci člověkem. Řasa má totiž mimořádně pevný a odolný buněčný celulózový obal, který chemizmus lidského trávicího traktu není schopen sám rozrušit tak, aby se její bohatý obsah mohl dostat do lidského organizmu.
Chlorella, kterou člověk není schopen strávit, tedy ta, která trávicím traktem bez narušení jenom projde, může být škodlivá díky abrazivní činnosti vůči stěnám trávicího ústrojí. Proto je nutné, aby chlorella prošla DEZINTEGRACÍ.
Samotná, nezpracovaná chlorella je nestravitelná. Chlorella se po sklizni odděluje od živného roztoku centrifugací a musí se vzhledem k pevnému buněčnému obalu dezintegrovat, aby se zvýšila její stravitelnost. Náš organismus nedokáže buněčný obal řasy chlorella rozrušit tak, aby byl schopen využít jejích výživných látek.
Dezintegrace je stěžejní moment, který určuje míru využitelnosti řasy chlorelly pro člověka. Správnou dezintegrací se narušuje pevný obal buňky řasy tak, aby zůstal zachován její vnitřní cenný obsah a přitom se k němu lidský organismus působením trávicích šťáv dostal a mohl ho využít.
Během posledních 50-ti let byly vyzkoušeny a používány různé metody dezintegrace buněčných stěn řasy chlorella. U metod chemických anebo za působení tlaku drcením a teplem dochází buď k nedostatečnému narušení stěn, nebo naopak k jejich totální destrukci a tedy vylití obsahu, a jednak k poškození samotného obsahu. Po mnoha letech bádání byla nejšetrnější a nejefektivnější metodou dezintegrace (rozkladu) uznána technologie rychloexpanzního procesu sušení. Toto speciální a velmi složité sušení zajišťuje zachování všech výživných látek a až 80% stravitelnost. Za současný vrchol v dezintegračních technologiích se považuje dezintegrace pomocí zařízení Dyno Mill. Někdy se používá k dezintegraci i ultrazvuk.
Kvalitní chlorella je tedy taková, která se pěstuje v ekologicky vyhovujícím prostředí a k jejímuž zpracování se používají metody uchovávající její, pro lidské zdraví důležité složky. Aby byly tyto dostupné, musí být správným způsobem dezintegrována. Obsah těchto důležitých složek ve finálních produktech samozřejmě klesá s množstvím přidaných aditiv, jako jsou pojiva a barviva. Český výrobce Queen Euniké přídatné látky do svých produktů s chlorellou nedává!