HNĚDÉ ŘASY
Pro lidskou výživu má význam řád Laminariales, jehož druhy rostou hlavně na pobřeží studených moří. Jsou bohaté na jodid draselný. V Číně a Japonsku se druhy Laminaria a Undaria pěstují a používají jako zelenina, přísada do polévek, omáček, rýže nebo slouží k přípravě čaje. Jsou bohaté na minerální látky, bílkoviny i vitaminy, upravují krevní tlak.
ČERVENÉ ŘASY
Ruduchy najdeme v čistých tropických mořích. Rostou do hloubky až 180 metrů. Daří se jim v teplých vodách při asijském a australském pobřeží. Stélky některých ruduch jsou bohaté na vitaminy B a C a pojídají se jako salát nebo se vaří a různě upravují.
ZELENÉ ŘASY
Zelené řasy jsou druhově nejbohatší a v přírodě nejrozšířenější ve sladkých vodách. Název chlorella je odvozen od řeckého slova chloros (zelený) a latinského ella (malý). V příznivých podmínkách se silným slunečním svitem a v neznečištěném prostředí se množí až 4× za den. Chlorella je bohatým zdrojem vitamínů skupiny B, především vitamínu B5 (kyselina pantothenová), který hraje zásadní roli v metabolismu člověka.
Kyselina pantothenová se vyskytuje jako složka koenzymu A a účastní se přeměny tuků, uhlovodíků a proteinů na energii, je důležitá při metabolismu aminokyselin, pyruvátů a produktů glykolýzy, a rovněž se účastní Krebsova cyklu. Je nezbytná pro syntézu cholesterolu, provitamínu D, žlučových kyselin a steroidních hormonů (adrenokortikolu a pohlavních hormonů), porfyrinů a nukleových kyselin. Podílí se také na tvorbě acetylcholinu (přenašeče v nervové soustavě), tvorbě protilátek a účastní se imunitních procesů. Stimuluje obnovu kožních buněk.